Saturday, February 25, 2012

TRAVELOG Turki: Rindu membawaku ke Selat Bosphorus (bahagian 2)

Bismillahirrahmanirrahim..

InsyaAllah akan kusambung travelogku ini.

PAMUKKALE,istana kapas.

Usai kami melawat muzium dan makam Kamal Atarturk,kami meneruskan lawatan ke Muzium Anatolia dan Kubu Ankara.Kubu Ankara tidak dapat kami jejaki hingga ke puncak kerana tangga-tangganya licin akibat salji tebal.

Hari ketiga,kami mengatur langkah ke AnkaMall,pusat membeli-belah di Ankara.
Lenguh kaki berjalan,namun tidak banyak yang kami beli walaupun jualan murah ada di sana-sini.Nak jimat.

Petang itu,kami teruskan perjalanan kami ke Denizli,Pamukkale yang mengambil masa 10 jam perjalanan dari bandar Ankara.

SYURGA DUNIA

Setibanya kami di Pamukkale,kami disambut dengan baik oleh pekerja Hotel Artemis Yoruk.Pagi-pagi lagi kami sudah bertolak ke Pamukkale yang bermaksud Istana Kapas kerana pemendapan kalsium dari air panas yang mengalir dari gunung yang berhampiran membutkan kawasan tersebut kelihatan seperti diselaputi kapas.
Tambah menarik kunjungan kami ke Pamukkale disertai pasangan kekasih dari Jepun.Kami sangat menikmati suasana dan pemandangan indah serta kolam air panas di sini.Seolah-olah berada di syurga dunia.Subhanallah,indah sungguh ciptaan Allah.Kami bersyukur dapat ke sini.

Pamukkale juga terkenal sebagai tempat tinggalan sejarah malah diiktiraf sebagai 'World Heritage'.Kami kagum mendengar kehebatan dan kebijaksanaan orang-orang dahulu kala membina bangunan sehingga kadang-kadang tidak pernah terfikir oleh kami kaedah-kaedah yang mereka gunakan untuk membina satu-satu bangunan yang masih kekal sehingga hari ini.

Selain itu,kami juga berpeluang melihat kubur-kubur orang-orang yang hidup pada zaman pemerintahan Rom.Mereka dimakamkan mengikut kasta.Orang yang kaya dimakamkan dengan batu-bata yang mahal manakala orang yang miskin hanya dimakamkan dengan batu kapur sahaja.Oleh itu mereka perlu bekerja keras ketika hayatnya supaya apabila mati,masih ada harta yang berbaki untuk menyiapkan kubur mereka.Berbeza sungguh dengan umat Islam,yang kaya atau miskin hanya akan ditanam dalam tanah tanpa mengikut kedudukan dan taraf ketika hayatnya.Alhamdulilah,beruntunglah kita menjadi umat Islam.Selain Pamukkale,terdapat satu tempat yang berdekatan yang mempunyai persamaan seperti Pamukkale tetapi bezanya kolam-kolam air panas itu berada dalam gua.Wap-wap yang menyelubungi kami di Gua Kaklik membuatkan kami teruja untuk menikmatinya kerana di luar gua terlalu sejuk kerana salji masih tebal.Selepas itu,kami juga berkesempatan melawat Laodikya.Di sini juga terdapat banyak tinggalan sejarah seperti saki-baki runtuhan bangunan zaman pemerintahan Rom.Pada zaman itu,tandas awam dipanggil 'latrine' dan diletak sebelah pintu gerbang kota.

SWISS di Turki

Sebelum meninggalkan Pamukkale,kami berlima berjalan-jalan di Natural Park yang terletak berdekatan dengan hotel kami.Subhannallah,indah sungguh suasana di taman itu.Sebuah tasik semulajadi yang jernih airnya serta bermacam-macam jenis itik mengingatkan kami pada Swiss.Aku tidak pernah ke Swiss,tetapi salah seorang rakanku permusafiranku pernah ke Swiss dan dia juga mengaku,pemandangan di Natural Park hampir sama dengan Swiss.Kami sungguh teruja dapat memberi makan kepada itik-itik yang ada.Semua kumpulan itik datang berterbangan dan mengerumuni kami berlima menanti makanan.Nikmat sungguh perasaan ini,alhamdulilah.

CAPPADOCIA ganti BURSA

Setelah tamat sesi lawatan ke Pamukkale,kami berehat-rehat di ruang legar lobi hotel.Pekerja-pekerja hotel tersebut sangat peramah dan melayan kami dengan sangat baik walaupun karenah kami yang pelbagai namun masih mereka layan kami dengan baik.Seorang pekerja lelaki yang berusia dalam lingkungan lewat 20-an sangat gembira dengan kedatangan kami kerana mereka jarang menerima tetamu yang bertudung.Bukan itu sahaja,malah dia menganggap kami berlima seperti adik perempuannya sendiri.Namanya Servet.Servet duduk berbual dengan kami dan bertanya tentang destinasi kami yang seterusnya.Mujurlah Servet pandai berbahasa Inggeris,tidak sukar kami hendak bercakap dengannya.

"Kamu nak ke Bursa lepas ni?"tanya Servet.

"Ya,kami nak lawat Ulu Jamii' dan kilang sutera,"balas rakanku.

"Dengar sini,Bursa tak ada apa-apa pun yang menarik.Daripada kamu pergi Bursa,lebih baik kamu pergi ke Cappadocia,"Servet memberi cadangan.

"Itulah yang kami dengar dari kawan kami dari Jepun yang kami temui tadi,"balas rakanku yang lain.

"Baik,sekarang biar saya tolong kamu rancang semula  perjalanan kamu selepas ini.Biar saya uruskan perjalanan dan penginapan kamu ke Cappadocia.Kamu batalkan sahaja niat kamu ke Bursa.Percayalah pada saya,Bursa tiada apa-apa yang menarik,"pujuk Servet.

Maka,kami pun bersetuju dengan cadangannya.Tambahan pula dia bekerja di sebuah syarikat agensi
pelancongan yang terletak di hadapan hotel kami.Atas alasan itu kami mempercayainya.

DUTA MUSLIMAH di rantau orang


Malam sebelum kami bertolak ke Cappadocia,aku sembang-sembang kecil dengan rakanku.Tiba-tiba aku rasa seolah ada manusia sedang memerhati kami dari jauh.Lama pandangan itu kurasakan.Pandangan itu datang dari sekumpulan manusia yang berasal dari negara matahari terbit,Jepun.Kemudian seorang lelaki Jepun daripada kumpulan itu bertanya kepada seorang pekerja hotel.

"Kenapa mereka pakai 'benda' di atas kepala?"tanya pakcik Jepun itu kehairanan.
"Oh,mereka tu orang Islam.Sebab itu kena pakai 'benda' tu,"balas pekerja hotel itu secara ringkas.

Kemudian aku menyampuk perbualan mereka
"Kami wanita muslim wajib memakai tudung kerana agama kami menyuruh kami melindungi diri kami"

"Jadi kamu kena pakai 'benda' ni sepanjang masa?''tanya pakcik Jepun itu penuh tanda tanya.

"Ya,tetapi di hadapan keluarga dan wanita muslim yang lain kami dibenarkan untuk mempamerkan rambut kami.Kami hanya perlu melindungi rambut kami daripada pandangan orang lain kerana agama kami menyatakan rambut kami adalah mahkota bagi setiap wanita dan tidak ternilai harganya.Jadi,'barang' istimewa untuk orang yang istimewa seperti keluarga,suami dan wanita muslim yang lain."ulasku panjang lebar.

"Maaf,saya bertanya bukan untuk menghina,tetapi ingin tahu sahaja.Selepas ini kumpulan kami akan ke Mesir.Jadi kami tertanya-tanya,adakah wanita-wanita daripada kumpulan kami kena berpakaian seperti kamu apabila sampai di Mesir nanti?"ujar pakcik Jepun itu penuh sopan.

"Tidak,agama kami tidak memaksa orang yang beragama lain untuk pakai tudung.Kalian boleh berpakaian seperti mana kamu berpakaian di tempat-tempat lain.Kami pun sebenarnya dari Mesir,kami belajar di situ.Tetapi kami berasal dari Malaysia,"jawabku lagi.

"Kami cuma risau.Terima kasih sebab beritahu,"katanya sambil tersenyum.

"Sama-sama.Jangan risau,orang-orang Mesir sangat peramah.Mereka sangat sukakan pelancong lagi-lagi dari
Cina dan Jepun,"balasku untuk menghilangkan kegusaran di hatinya.

Pakcik Jepun yang berusia awal 40-an itu berlalu pergi ke kumpulannya dan menceritakan semula apa yang diceritakan olehku kepadanya.Aku pula menyambung perbualan dengan rakanku.

"Besar tanggungjawab kita sebagai wanita muslim sebenarnya.Ke mana-mana sahaja orang memperhatikan perlakuan,gerak-geri dan pakaian kita.Kalau lelaki muslim,mereka tentu tak akan menonjol seperti kita sebab tiada apa pun yang membezakan mereka dengan orang yang bukan beragama Islam secara fizikalnya,"kataku.

"Itulah.Kita ni membawa imej Islam ke mana-mana.sebab itulah kita kena jaga diri di mana pun kita berada,"balas rakanku.

Semenjak hari itu,pakcik Jepun itu selalu bersembang dengan kami tentang Islam,azan,solat dan sebagainya.Aku melihat pakcik itu seolah-olah ada potensi untuk menjadi orang Islam.Kutitipkan doa semoga satu hari nanti pakcik Jepun itu diberi hidayah untuk menjadi seorang muslim kerana perilakunya baik cuma sayangnya keadaannya di Jepun yang majoritinya tidak beragama membuatkan dia tidak tahu apa-apa tentang Islam.

1 Apa kata mereka?:

dr cardiothoracic FHR said...

LIKE

Post a Comment