Wednesday, December 22, 2010

Nilai Cinta Buatmu..(TLoA)Raudhah masih mundar-mandir di bahagian coklat dan makanan ringan.Hatinya berbelah bagi.Kalau diikutkan hati mati,kalau diikutkan rasa binasa.Tangannya sudah menggenggam beberapa batang coklat Kit Kat buatan syarikat Nestle. Memang coklat itulah yang menjadi kegemarannya sejak di bangku sekolah lagi.Tetapi kegemarannya itu seolah-olah dihalang sesuatu.Sesuatu yang tidak mungkin dia ketepikan kepentingannya.

Ruang dewan kuliah sudah dipenuhi oleh kira-kira 150 orang pelajar.Nampaknya semua pelajar sudah bersedia untuk meneruskan langkah berjihad menimba ilmu yang diredhaiNya.Dalam keramaian itu,seorang pelajar lelaki yang berpakaian kemas ala-ala tentera ke ruang hadapan dewan. Muhammad Al-Fateh namanya .Selalunya sebelum kuliah bermula,slot tazkirah akan dijalankan oleh pelajar yang terpilih.Dia mencapai mikrofon lalu berkata,

“Assalamualaikum semua!

Syukur pada Allah kita masih di bawah rahmat dan nikmatNya yang tidak terhingga.Pada hari ini saya ditaklifkan untuk menayangkan sebuah video yang amat mutakhir dan perlu diambil peduli oleh kita semua sebagai umat Islam.Diharap kalian semua dapat menghayati video ini bukan sekadar melihat menggunakan mata tetapi menggunakan mata hati yang Allah telah dikurniakan pada kita.InsyaAllah video ini akan membuat isu yang bakal saya pertengahkan terkesan di hati anda.”

Layar putih di hadapan mula mendapat perhatian beratus pasang mata.Video bertajuk “Air Mata Palestin” ditayangkan selama lebih kurang 5 minit tetapi sudah cukup untuk membuat seluruh warga dewan terdiam bermuhasabah sendiri.Kelihatan sebahagian besar pelajar perempuan sudah tersedu-sedan menahan sebak akibat terlalu kasihan akan nasib rakyat Palestin yang diperlakukan kejam oleh si durjana tentera Israel.

Namun begitu,Muhammad al-Fateh dengan pantas menarik semula perhatian rakan-rakan seperjuangannya.

“Alhamdulilah,video ini sedikit sebanyak dapat mengingatkan kita pada nasib saudara-saudara seagama kita masih dalam keadaan genting,ketakutan,kesedihan dan kelaparan.Walaupun video seumpama ini sudah berulang kali dipertontonkan kepada anda,saya hanya ingin mengajak kalian untuk bersama-sama membantu mereka.Kita tidak perlu mengangkat senjata.Kita hanya perlu semangat yang kuat untuk membantu mereka selain doa yang berterusan kepada Allah.

Persolannya,mahukah kalian bersama-sama saya membantu mereka?”tanya Muhammad Al-Fateh penuh semangat.

“Nak!”

Bergema dewan kuliah dek jawapan para pelajar yang penuh bersemangat waja.Bahang semangat jihad itu seakan-akan semakin menjadi-jadi.

“Jika begitu,berjanjilah pada diri sendiri untuk tidak membeli barangan Israel lagi.Boikot produk mereka!

Walaupun usaha kita nampak sedikit,tetapi umat Islam sangat ramai.Sekiranya kita mampu mengajak umat Islam di sekeliling kita memboikot mereka,saya yakin Israel pasti menghadapi masalah kerana umat Islam bergabung untuk menghancurkan mereka walaupun dari aspek ekonomi sahaja.”

“Mampukah anda?”soalnya buat sekian kalinya.

“Ya!”

Kali ini suara yang kedengaran tidak sekuat tadi.Hanya separuh bilangan pelajar sahaja yang masih bersemangat.Selebihnya hanya tunduk mendiamkan diri.

“Masih tidak mampu?

Tidak mengapa.

Tetapi saya cuma mahu anda cuba bayangkan.

Sewaktu anda sedang enak menikmati hidangan atau pun makanan produk Israel,seorang rakyat Palestin jatuh tersungkur terkena bedilan peluru si jahanam tentera Israel.Dan jangan pula anda tidak tahu,sebutir peluru itu dibeli oleh Israel hasil belian anda terhadap produk mereka yang sedang anda nikmati itu.

Maka,saya ingin membuat kesimpulan yang mudah difahami.

Apabila kita membeli barangan Israel seolah-olah kita menyumbang dana untuk membunuh saudara seagama kita di Palestin.

Secara tidak langsung, kita dianggap bersubahat menghancurkan rakyat Palestin yang tidak berdosa itu.Mahukah kita dituduh sedemikian rupa?

Sudahlah tidak mampu mengangkat senjata untuk membantu mereka,kita beli pula produk Israel,si durjana yang menganiayai mereka.

Allah mengurniakan mata untuk menilai,telinga untuk mendengar kebenaran dan akal untuk berfikir.

Justeru,kuatkan semangat anda.Berkorbanlah sedikit demi kebaikan!

Kita boikot produk Israel!InsyaAllah!”kata Muhammad Al-Fateh mengakhiri ucapannya.

Para pendengarnya yang sejak tadi khusyuk mendengar,mendapat semula kekuatan.

“Raudhah!Dekat sini kau rupanya.Kenapa lama sangat dekat sini?”tanya Jannah,rakan serumah Raudhah.

“Aku serba salah ni. Aku teringat video yang Muhammmad Al-Fateh tayang tu .Kau pun tahu aku memang suka sangat makan coklat Kit Kat.Tapi ini produk Nestle,produk Israel.Kena boikot.Tapi aku dah lama tak makan.Teringin sangat.Boleh tak aku beli?Sekali ni je,”soal Raudhah dalam nada merayu.

“Raudhah,boikot itu tak wajib.Tapi aku nasihatkan kau,kalau boleh tak payah beli.Banyak lagi coklat yang sedap.Kita kena kuat,Raudhah!Umat Islam dulu berjihad mengangkat senjata,memerah keringat melawan kufur.Kita hanya perlu kuat semangat boikot barangan Israel.Pengorbanan kita sikit kalau nak dibandingkan dengan umat isalm yang terdahulu.Lagi pun,banyak lagi alternatif lain,”pujuk Jannah penuh hikmah.

Terdiam seketika.

“Ha,cuba tengok tu!Coklat Mandolin ni pun sedap jugak.Harganya pun murah,”cadang Jannah sambil menarik lengan Raudhah ke arah coklat yang dimaksudkan.

Tiba-tiba kerut Raudhah hilang digantikan pula dengan senyumannya yang manis.

“Eh,yelah.Aku lupa coklat Mandolin ni pun sedap jugak.Kalau aku beli sekotak boleh?”.Pendapat Jannah dipinta lagi.Kali ini dalam nada gurauan.

“Hidup ini kena bersederhana,Cik Raudhah,” ringkas sahaja jawapan Jannah.

“Baiklah,Cik Jannah.Mulai hari ini,aku berjanji pada diri sendiri,aku akan korbankan segala keinginan aku terhadap produk kegemaran aku yang ada kaitan dengan produk Israel sebab aku teringat Nabi Muhammad pernah bersabda

Tidak beriman seorang daripada kamu sehingga dia mengasihi saudaranya seperti mana dia mengasihi dirinya sendiri.

Maka,aku sebagai orang yang mengaku beriman kena sayang saudara seagama aku nun jauh di Palestin tu seperti aku sayangkan diri sendiri.Apa salahnya aku berkorban sikit untuk kebaikan yang banyak.Betul tak?”Bersemangat Raudhah berhujah.

“Alhamdulilah,semoga Allah memberkati pengorbananmu Raudhah”doa Jannah dalam hati.

Terpancar sinar kegembiraan di wajah mereka berdua.

Rasullullah S.A.W. pernah bersabda:
"Sesungguhnya dalam kalangan hamba Allah,ada manusia yg bukan para nabi dan bukan pula para syuhada,tetapi para nabi dan syuhada cemburu kpd mereka di Hari Kiamat kerana kedudukan mereka di sisi Allah.


Para sahabat bertanya,
“Wahai Rasulallah,beritahulah kpd kami siapakah mereka itu?”

Rasulallah pun menjawab,
“Merekalah kumpulan manusia yg saling berkasih sayang kerana Allah bukan kerana hubungan keluarga dan bukan pula kerana harta yang saling mereka berikan.Demi Allah,sesungguhnya muka mereka bercahaya dan mereka berada di atas cahaya.Mereka tidak takut apabila manusia berasa takut dan mereka tidak berdukacita apabila manusia lain berdukacita.”

0 Apa kata mereka?:

Post a Comment